Yeşilyurt Belediyesi, kendisinin yaptırdığı daha 6 aylık yeni binaların depremde ağır hasar görmesi ile ilgili açıklamasını ikinci bir skandala dönüştürerek, “Topsöğüt konutları 136 daireden oluşmakta olup kesin kabulü yapılmadığı için halen iş tamamlanmamıştır.” denildi. Oysa vatandaşlara evler satıldı ve tapuları verildi. Yeşilyurt Belediyesi, kesin kabulü yapılmayan, yani tam olarak kontrolünü yapmadığı evleri vatandaşa sattığını itiraf etmiş oldu.
Yeşilyurt Belediyesi tarafından temeli Ekim 2022 tarihinde atılan, Malatya-Sivas Karayolu üzerinde Topsöğüt’te yapılarak satılan zemin artı 4’er katlı 6 blok, 136 daire ve 6 dükkândan oluşan Yeşil Topsöğüt Konutlarının 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklükteki depremlerde zarar gördüğü belirlenmişti.
Yeşilyurt Belediyesi tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklama da şu ifadeler ileri sürüldü; “6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve yüzyılın afeti olarak nitelendirilen deprem ilçemizde de çok büyük yıkımlara sebep olmuştur. Kahramanmaraş depremi sonucunda ilçemizdeki binaların yüzde 70'i hasar almıştır. Bahse konu hasarlı binalar içerisinde ihalesi gerçekleştirilen ve DURA MÜHENDİSLİK TESİSAT YAPI SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. isimli yüklenici firmaları tarafından yaptırılan Topsöğüt Konutları da bulunmaktadır. Topsöğüt konutları 136 daireden oluşmakta olup kesin kabulü yapılmadığı için halen iş tamamlanmamıştır. Ayrıca bu konutların 39 dairelik kısmının da yükleniciye halen devri yapılmamıştır. 6 Şubat'ta meydana gelen büyük doğal afetten sonra hasar gören bu binalar ile ilgili detaylı tespit çalışmaları devam etmekte olup; imalatlarla ilgili mevcut kanun, mevzuat ve yönetmeliklere aykırı olumsuzlukların tespit edilmesi halinde gerekli işlemlerin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur."
İnşaat Mühendisi Mehmet Çınar'ın başkanlığını yaptığı Yeşilyurt Belediyesi'nin açıklaması en başta 'Geçici kabulü dahi yapılmayan binaları neden sattınız?" olmak üzere daha bir çok yeni soruyu akıllara getirdi.