Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucunda 16 kişinin öldüğü Hayat Sitesinde kolon kesildiği iddiasıyla 2’si ölmüş olan toplam 5 kişi ve 1 şirket aleyhinde başlatılan soruşturma sonuçlandı.
6 Şubat depremlerinde Malatya’daki Hayat Sitesinin çökmesi sonucunda enkazda kalan 16 kişi ölmüş, 2 kişi ise yaralanmıştı. Enkazda kalan Ali Eker Tuncer (69), Ayfer Karataş (59), Bayram Kırıcı (61), Deniz Zehra Akbaş (52), Güllü Tuncer (70), Hasan Yalçın Karataş (68), Hatice Sena Orcan (43), İkra Orhan (13), Mehmet Orcan (42), Mehmet Burak Foşkanlı (47), Mehmet Muzaffer Öğüt (79), Meral Akbaş (75), Meral Nakir (62), Sure Orcan (8), Yusuf Feyyaz Yaşar (7) ve Zeynep Hülya Foşkanlı (68) ölmüştü.
Yıkılan binaların zemin katında bulunan işyerlerinin faaliyetlerinden dolayı kolonların kesildiği iddiasıyla Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca vefat etmiş olan Hacı Mehmet Bingül ve Mehmet Şerif Yenier ile birlikte Hayat Sitesinin altında mobilya mağazası işleten Furkan S., Salih S., Suat S. ve Concord Otomotiv İnşaat Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi hakkında “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” iddiasıyla açılan soruşturma sonuçlandı.
Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma kararında yer alan gerekçeli sonuç şekilde, “Teknik rapor hazırlanırken binaların Cumhuriyet Savcılığı tarafından teslim edilen proje dosyası içindeki belgeler (mimari projeler, statik projeler), bodrum kat seviyesinde yapılan kazı çalışmasından elde edilen bulgular ve sahadan çekilen detay fotoğrafları dikkate alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde; Al Bloğun bodrum katında, A1-A2 Blok arasında bulunan ve sadece bodrum katta kullanılan alanda, kolon kesildiğine ilişkin herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Ancak kazı çalışmalarında, imalat aşamasında projesine uygun olarak imal edilmeyen ya da hiç imal edilmeyen taşıyıcı sistem elemanları tespit edilmiştir ve aşağıda kısaca özetlenmiştir. A1 Blok bodrum katında U şeklinde perdenin bir bölümünün imalat (inşaat) aşamasında yapılmadığı
belirlenmiştir. A1 Blokta bodrum katta statik projesinde gösterilen iki adet dairesel kolonun, imalat aşamasında dikdörtgen olarak yapıldığı, A1 Bloğun dört köşesinde bulunan S1 ve S2 kolonlarının projesine uygun yönlerde yapılmadığı tespit edilmiştir.
A1 ve A2 Bloklar arasında bulunan, bodrum katta iki blok ile bağlantılı kapalı bir mahal olarak kullanılan, üst katlarda devam etmeyen ve zemin katta bahçe olarak kullanılan alanda, imalat aşamasında bodrum perdelerinin projede gösterildiği şekilde içeri doğru açı yaparak devam etmediği, perdelerin düz devam ederek bodrum kat plan alanının büyütüldüğü belirlenmiştir. Bodrum perdelerinin projesine uygun olarak düzenlenmemesi nedeniyle, projede perdeye bağlı olarak gösterilen S2 kolonlarının perdeden bağımsız olarak yapıldığı görülmüştür. Al ve A2 Blokları arasında bulunan alanda, bodrum perdesinin bağlandığı kenar kolonların yönlerinin projeye uygun yapılmadığı, tespit edilmiştir. A1 ve A2 Blokları arasında bulunan bölgede(temel kazısı alanı içinde); statik projede gösterilen 5 adet kolon, kolonların yükünü aktardığı 5 adet tekil temel, bu temelleri birbirine ve diğer temellere bağlayan bağ kirişleri yerinde tespit edilememiştir. Raporun üst bölümlerinde detaylı bir şekilde ifade edilen gerekçelere dayanarak, belirtilen taşıyıcı sistemlerin imalat (inşaat) aşamasında yapılmadığı düşünülmektedir.” denildi.
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, “Şüpheliler Furkan S., Salih S. ve Suat S.'ın üzerine atılı suçu işlediklerine dair kamu davası açmak için yeterli şüphe oluşturacak mahiyette soyut beyan harici delil elde edilememesinden; Şüpheliler Mehmet Şerif Yenier ve Hacı Mahmut Bingül hakkında daha önce vefat etmiş olmaları nedeniyle haklarında soruşturmaya devam edilemeyeceğinden kamu davası ve açılamayacağından adı geçen şüpheliler hakkında Kovuşturma Yapılmasına Yer Olmadığına” karar verilerek, dosya kapatıldı.
Bu arada, binanın yıkımına ilişkin ana dava ise Malatya Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.
malatyayenises.com
malatyagazete.com