Bölgenin En Büyük Müzesi Darende'de Kuruluyor

Bölgenin En Büyük Müzesi Darende'de Kuruluyor
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Hulûsi Efendi Müze ve Kütüphanesi’nin temeli atıldı

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından bölgenin en büyük ve en kapsamlı müzesi olması planlanan Hulûsi Efendi Müze ve Kütüphanesi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

İlçenin Zaviye Mahallesi’nde inşa edilecek müzenin temel atma programında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Ayhan, Hulusi Efendi Vakfı’nın çok güzel hizmetleri olduğuna değinerek, “Hulusi Efendi Vakfı’na, kıymetli eserlere yenisini eklediği için ve ilimize katacağı bu yeni değerden dolayı tüm Malatyalılar adına, büyükşehir belediyemiz adına teşekkür ediyorum. Emeği geçenleri kutluyoruz.” dedi.

Kaymakam Şeref Gülyer de temeli atılan müzenin vakıf medeniyetimizin asırlardan bu yana devam eden imar ve ihya hareketinin en güzel nişanelerinden birisi olduğuna değinerek, “Kapsamlı bir içeriğe sahip Hulusi Efendi Müzesi’nin açılışı, milli ve manevi tarihimiz açısından ilçemiz için gurur vesilesidir. İlçemizde özellikle gençlerimiz ve öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm kesimlere hitap edecek kültür ve sanat ortamını bu tesis karşılayacaktır. Bizler kaymakamlık olarak vatandaşlarımızın menfaati için taş üstüne taş koyan herkesin hak, hukuk, kanun ve vicdan çerçevesinde yanındayız. Müzenin hayırlara vesile olmasını niyaz ediyor, bu eserin ilçemize kazandırılmasında emeği olan Vakıf Başkanımız Hamid Hamideddin Ateş Beye teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Alican Bozkurt ise Hulusi Efendinin açmış olduğu yolda güzel hizmetlere imza atan Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş Beye teşekkür ederek, şöyle konuştu;

“Bugün ilçemize sanat ve edebiyat alanında çığır açacak önemli bir adımı hep beraber başlatmış bulunuyoruz. Hulusi Efendi’nin açmış olduğu yolda güzel hizmetler yapan vakfımıza teşekkür ediyorum. Darende’mize hizmet etmenin aşkını ve gururunu yaşatıyor bizlere. Bu müze Darende’mizin tarihine ışık tutacak. İnsanlığa hizmet yüce rabbimize hizmettir. Çocukluğumuzdan beri buraya her geldiğimizde bu manevi iklimi bu güzel anlayışın hep şahidi olduk. Hulusi Efendi, insanlığın ve Darende’mizin yetişmesi için hayatını hayır işlerine vakfetti. Yapmış olduğu hastane ve okul gibi sayısız hizmetlerle geride çok güzel eserler bıraktı. Şimdi aynı bakış açısıyla hizmetleri çok daha ileri taşıyan kıymetli evladı, Vakıf Başkanımız Hamid Hamideddin Ateş Bey, ülkemize hizmet etmenin aşkı ve gayreti içerisindedir. Ben bu kıymetli eserin yapımında emeği bulunan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun.” 

“Bölgenin en büyük ve en kapsamlı müzesi olacak”

Müzenin detaylarına ilişkin bilgi veren Mimar Neslihan Çörekçi Cenik, 9 bin m2 kapalı alana sahip 3 katlı olacak yapının bölgenin en büyük ve en kapsamlı müzesi olacağını söyledi.

Cenik, Osmanlı geleneksel yapı görüntüsünü yansıtan eserin, Somuncu Baba Külliyesi ile uyum içerisinde görünecek şekilde tasarlandığını aktararak şöyle konuştu;

“Müze içerisinde Hulûsi Efendi’nin şahsına ait yaklaşık 10 bin kitabın da sergilendiği özel bir kütüphane olacak. Yine Hulûsi Efendi’nin şahsi eşyaları ve Hulûsi Efendi’nin kerpiç evinin minyatürü yer alacak. Hulûsi Efendi’nin mesleği olan kitap ciltleme, yazma eserler, dokuma halılar, Dünya’nın her yerinden toplanan esanslar, Darende sivil hayatını yansıtacak düzenlemeler, Türkiye genelinden gelen arkeolojik ve tarihi özelliği olan eşyalar, geleneksel el sanatlarımız için salonlar yer alacak. Ayrıca minyatür, hat, ebru ve deri işlemeciliği için uygulama atölyeleri, özellikle çocuklar için bu geleneksel sanat dallarında uygulama alanları, Darende tarihini yansıtan eşyalar için salon, koleksiyon arabalar, Somuncu Baba Fırını minyatürü, tablolar ve siyah beyaz resimler kendisine yer bulacak.”

“Vakıf hizmetlerinin en yeni halkası olacak”

Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Demir, Darende’de vakıf geleneğinin yaklaşık 8 yüzyıl önce Tacettin-i Veli Hazretleri tarafından başlatıldığını ve daha sonra Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) tarafından sürdürülerek günümüze kadar getirildiğini söyledi.

Demir, Es- Seyyid Osman Hulusi Efendi’nin 1986 yılında kurduğu vakıfla, vakıf geleneğinin kurumsallaştırıldığını kaydederek; “Vakfımız kurulduğu günden beri her alanda yapmış olduğu hizmetleriyle insanlığa hizmet eden nadide bir kurum haline gelmiştir. Bugün burada temelini attığımız Hulusi Efendi Müze ve Kütüphanesi, bir hayalin gerçekleşmesidir. Diğer hizmetlere eklenen en yeni hizmet halkasıdır. Bu kıymetli eser tamamlandığında Hulusi Efendi’nin şahsi kütüphanesinde bulunan nadir yazma kitaplar dahil olmak üzere çok kıymetli eserlerin sergileneceği bölgenin en özel müzesi olacaktır. Bu güzide eserin hayırlara vesile olmasını dileyerek emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan dua ile birlikte iki yıl içerisinde tamamlanması planlanan Hulûsi Efendi Müze ve Kütüphanesinin temeli atıldı.

Törene İlçe Emniyet Müdürü Muhammed Şahin, İlçe Müftüsü Sinan Şen, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Mithat Böke ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.