Günümüzde 4 milyardan fazla internet kullanıcısı, 1,5 milyardan fazla da web sitesi vardır. Bu oranların her geçen gün artmasıyla birlikte arama motorları hayatımızda sandığımızdan daha fazla yer kaplamaktadır.
Ne zamandan beri arama motorları hayatımızda diye soracak olursak, 1990 yıllarını ziyaret etmemiz gerekiyor. Archie Üniversite öğrencisi Alan Emtage tarafından archive kurulmuştur. Temel amacı ise kullanıcılar aradıkları belgelere kolay ulaşım sağlayabilmesiydi. 1991 senesinde Verinica hemen sonra ise Jughead kuruldu. Bu arama motorları dosya aktarımı için çalışıyordu. 1983 senesinde Matthew Gray ilk internet botu olan Wandex’i kurmuştur.
Sık Kullanılan Arama Motorları
1.Google Arama Motoru
Google'ın bize sunduğu bazı özellikler alışveriş, çeviri, haritalar, habercilik, reklamcılık, navigasyon gibi birçok özelliğini bize sunar.
Bir arama motorunun bize sunduğu birçok özelliğini Google arama motoru üzerinden ulaşabilirsiniz. Kullandığı algoritmalar ile en doğru ve güncel bilgileri kullanıcılara sunar. Dünyanın her yerinde kullanılan bir ağ olduğu için dünya da ki tüm bilgilere saniyeler içinde ulaşmamızı sağlar.
Google internet ağındaki her sayfayı puanlayan PageRank adlı sisteme sahiptir. Bu günümüzde Google da yerini alan siteler arasında güçlü bir rekabet sağlar bu sistem belki de Google’nın gelişip büyümesinde büyük rol oynamıştır.
2. Bing Arama Motoru
Dünya genelinde %13,35 popülerlik oranıyla Google’nin en büyük rakibi olan Bing arama motoru karşımıza çıkar. 2009 yılında Microsoft tarafından geliştirilmiş ve halkın kullanımına açılmıştır. Google'a karşı bir atak olarak planlanan Bing arama motoru başarısız olup Google’nın arkasında kalmıştır.
3. Yahoo Arama Motoru
1995 yılında Stanford Üniversite öğrencisi olan Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulmuştur. Google kuruluna kadar oldukça popüler bir arama motoru olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılara sunduğu özellikler ise arama, alışveriş, haberler, maildir.
Nitelikli içeriklerle öne çıkan Yahoo reklam almaz.
4. Yandex Arama Motoru
Rusya da 1997 yılında Arkadi Voloj, İlya Segaloviç ve Elena Kolmanovskaya tarafından kurulmuştur.Dünya genelinde belli bir orana sahip olsa da Rusya da pazar payı %60 oranındadır. Dünya da diğer popüler arama motorları gibi kullanıcı dostu arayüzü düzeyine sahiptir.
5. Baidu Arama Motoru
2000 yılında Çin de Eric Xu ve Robin Li tarafından kurulmuştur. Baidu arama motoru için en önemli özelliği sadece çin de hizmet vermesidir. Dünya genelinde 1 milyar kullanıcıya sahiptir. Çin hakkında en doğru ve güncel bilgilere ulaşabileceğiniz bir arama motorudur.
6. DuckDuckGo Arama Motoru
2008 yılında Gabriel Weinberg tarafından kurulan arama motoru olup, izleyici engelleme, internette gizli arama ve şifreleme gibi özellikleri vardır. İndeksleme içermez en büyük özelliği kullanıcı özelliğine son derece önem vermesidir.
“Gizliliğinizi Geri Alma Zamanı” en vurucu sloganıdır.
7. Naver Arama Motoru
1999 yılında Kore'de Lee Hae Jin tarafından kurulmuş ve Korece tasarlanmıştır. Kullanım oranı en yüksek Güney Kore’ dir. Düşük bir orana sahip olsa da Güney Kore ve Asya ülkelerinde oldukça popüler bir arama motorudur.
8. Ask Arama Motoru
Kaliforniya da David Wathen ve Garrett Gruener tarafından 1996 yılında kurulan Ask işleyişi birçok kullanıcının soru cevap şeklinde ve blog yazı mantığında hizmet vermesiyle başlamıştı. İlerleyen zaman diliminde Teoma adında bot geliştirilip sonuçları döndürmeye başlamıştır.
9. Aol Arama Motoru
Dünya genelinde kullanım oranı oldukça azdır. 2009 Yılında kurulmuştur. America Online açılımında olan diğer arama motorları kadar popüler olmasa da kullanıcılara çeşitli özellikler sunmaktadır.
10. Ecosia Arama Motoru
Sosyal sorumluluk projesi olarak çalışan Ecosia Arama Motoru, Yaptığınız her arama için sizin için ücretsiz ağaç diker. Christian Kroll tarafından Almanya Berlin de kurulmuştur. Her ay finansal raporlarını yayınlıyor ve aramalar sonucunda elde ettiği giderlerini nerede kullandığını yayınlıyor.