"Etik, Kamu Yararına Zarar Vermemektir"

A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Seminere konuşmacı olarak İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nalcı Arıbaş ile akademik ve idari personel katıldı.

Türkiye’de 25 Mayıs’ın etik günü olarak kutlandığını dile getiren Doç. Dr. Nazlı Nalcı Arıbaş “Bu haftayı Etik Haftası olarak kamu görevlileri etik kurulu kutluyor. Bu kapsamda bazı etkinlikler yapılıyor. Aynı zamanda üniversitede kaliteli eğitim ve hizmet verebilmek için de bu tür eğitimlerin olması gerekiyor.” dedi.

Doç. Dr. Arıbaş, insanların hayatlarında en az bir kere kamu görevlisi ile iletişim kurduğunu ve bu iletişim doğrultusunda da kişilerin etik kurallar çerçevesinde tutum ve davranışlarının iyi veya kötü olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Arıbaş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Belli bir ahlak anlayışı vardır. Ahlak dediğimizde belirli bir zaman ve belirli bir mekânda geçerli olan iyi kötü, doğru yanlış değerlendirmeleridir. Ahlak zamana, mekâna, kişiye, topluma göre değişebilir. Etik, daha evrenseldir. Etik; ahlak felsefesidir. Ahlak üzerine düşünmektir. Uygulamalı etik ise meslekte nelerin doğru nelerin yanlış olduğunu bize aktarıyor diyebiliriz. İlk önce dikkat etmemiz ve düşünmemiz gereken şey, hizmet sunduğumuz kişilere zarar vermemek. Kamu yararına, güvene zarar vermemek. Bize emanet edilen şeylere zarar vermemek ve bunlara faydalı olmak.”

Etik dışı davranışların çok çeşitli olduğunu söyleyen Arıbaş, çoğu davranışın farkında olmadan yapıldığını ancak etik dışı kuralların ussallaştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Nazlı Nalcı Arıbaş, kamuda etik ilkelerin neler olduğunu ve nasıl etik kararlar verilebileceği konusunda bilgiler verdi. Son olarak Arıbaş, mesleki gelişimin önemine değinerek kişinin kendini sürekli geliştirerek yeni teknolojiye ayak uydurmasının önemini hatırlattı. / İNÜHABER

malatyayenises.com

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.