Kışla Caddesi İçin Mahkeme Kararı

Kışla Caddesi İçin Mahkeme Kararı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Kışla caddesi üzerindeki esnafların taşınması için verilen 15 günlük süre üzerine bazı esnafların açtığı dava da; Malatya 3. İdare Mahkemesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın  taşınma işlemini durdurarak, taraflara belgelerini, savunma ve ara kararına cevap vermeleri için 15 gün süre tanıdı.

Av. Halis Önal tarafından, Kışla Caddesi üzerinde işyerleri bulunan toplam 8 hak sahibi için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın  buradaki işyerlerinin 15 gün içinde taşınması için yapılan tebligatın iptal edilmesi için Malatya 3. İdare Mahkemesi’ne açmış olduğu yürütmenin durdurulması talebi üzerine ara karar verildi.

Kışla Caddesi üzerinde işyerleri bulunan toplam 8 hak sahibi için verilen dilekçede, “Malatya İli Battalgazi İlçesi Saray Mahallesi Atatürk Caddesi No:50, 50A, 50B adresinde yer alan 457 ada 127 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki yapının, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine istinaden 14.05.2024 tarihinden itibaren 15 gün içerisinde tahliyesi, aksi halde tahliye ve yıktırmaya yönelik iş ve işlemlerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca yaptırılacağına ilişkin Malatya Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünün bila tarih ve sayılı işleminin; yapının riskli yapı olmadığı, 06.02.2023 tarihinde meydana gelen merkez üssü Kahramanmaraş İli, Pazarcık ve Elbistan İlçeleri olan depremler nedeniyle 7269 sayılı Kanun kapsamında yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde "az hasarlı" olarak belirlendiği, binanın afet riski altında olmadığı, çıkar sağlamak için yenilenme yapıldığı, onarılarak hasarsız hale getirildiği, mülkiyet hakkının ihlal edildiğinden” iddiasıyla işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesi önü sürülerek  yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi. 

Malatya 3. İdare Mahkemesi ise, 23 Mayıs 2024 tarihli ara kararında, “Olayın niteliğine ve davanın durumuna göre; yürütmenin durdurulması isteminin, dava konusu  yıkım ile tahliyeye dair işlemin yapının yıktırılmasına yönelik kısmı yönünden savunma ve ara kararı gereği yerine getirildikten veya savunma ve ara kararı gereği için verilen süre geçtikten sonra yeniden bir karar verilinceye kadar kabulüne, taşınmazın tahliyesine dair işlem bakımından ise davalı idarelerin birinci savunması alındıktan ve ara kararı gereği yerine getirildikten ya da savunma ve cevap verme sürelerinin geçmesinden sonra incelenmesine,..” karar vererek, taraflara belgelerini, savunma ve ara kararına cevap vermeleri için 15 gün süre tanıdı. Mahkeme, esas hakkındaki kararını tarafların cevaplarını mahkemeye sunmalarını ardından açıklayacak.

Malatya 3. İdare Mahkemesi, ara kararında, “-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 25.07.2023 tarih ve 6971784 sayılı işleminin (davacıya tebliğ edildiğine dair tebliğ-tebellüğ belgesiyle birlikte) onaylı ve okunaklı örneğinin, 

- İşbu işleme karşı itiraz edilmişse yapılan itirazın reddine dair Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Teknik Heyeti işleminin (davacıya tebliğ edildiğine dair tebliğ - tebellüğ belgesiyle birlikte) onaylı ve okunaklı örneğinin,

-Dava konusu işleme esas taşınmaza ilişkin olarak düzenlenen rezerv yapı alanı tespit raporunun (tüm teknik analizleri içeren proje birlikte) onaylı ve okunaklı örneğinin,

-Dava konusu işleme esas taşınmazın bulunduğu alanın re'sen rezerv yapı alanı olarak tespit edilmesinin gerekçesinin açıklanmasının,

-Dava konusu işlemin sebep ve gerekçelerinin sorularak; işleme dayanak teşkil eden diğer tüm bilgi ve belgelerin onaylı-okunaklı örneklerinin istenilmesine, ...” karar verdi.

malatyayenises.com

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.