Malatya Kız Sanat Enstitüsü Yıkıldı

Malatya Kız Sanat Enstitüsü Yıkıldı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya'da 1939 Erzincan Depremi sonrasında depreme dayanıklı olarak inşa edilen ve uzun yıllar Kız Sanat Enstitüsü olarak bilinen, ardından Malatya Kız Lisesi iken Hafize Özal Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını alan tarihi bina, yıkıldı.

Depremlerin Ardından Yıkım Kararı

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 24 Ocak 2020’deki 6.8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören ve 29 okulun yıkılması kararlaştırılan listede yer alan Malatya Kız Meslek Lisesi, son olarak 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden de zarar gördü. Bina, yapılan incelemeler sonucunda güvenlik gerekçesiyle yıkım listesine alındı.

Gece Yarısı Yıkım Gerçekleşti

Tarihi Kız Sanat Enstitüsü, yıkım kararı doğrultusunda gece yarısı iş makineleri ile tamamen yıkıldı. Böylece Cumhuriyet dönemi mimarisinin önemli örneklerinden biri olan bina Malatya’nın kültürel mirasından silinmiş oldu.

Koruma Altındaydı

Bina, 1999 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kararıyla 1. grup korunacak yapı statüsüne alınmıştı. 

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.