Malatya'da Karaciğer Naklinde Yeni Başarı

Malatya İnönü Üniversitesi ile Almanya Giessen Üniversitesi arasında geleneksel hale getirilen İnönü-Giessen Karaciğer Nakli Sempozyumu’nun 9’uncusu düzenlendi.

Malatya'da Karaciğer Naklinde Yeni Başarı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu telekonferans ile katıldı.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin organ naklinde çok başarılı olduğunu ve dünyanın sayılı ülkeleri arasında bulunduğunu ifade etti.  

Bakan Memişoğlu, Malatya’nın ülkenin en gelişmiş ve üstün özelliklerine sahip karaciğer organ nakli enstitüsünün kurulduğuna dikkat çekerek, “Emeği geçen Enstitü Müdürümüz ve benimde hocam Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a, ekibine ve rektörlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye’nin 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp, 2 akciğer nakil merkeziyle senede 5 bin nakille dünyanın ilk beş ülkesi arasında olduğunu kaydeden Bakan Memişoğlu, şunları söyledi:
“Şu anda en büyük hedeflerimizden birisi sadece canlıdan nakil değil kadavradan nakli artırmak. Sağlık sistemimizin en önemli marka değerlerinden bir tanesi olan nakil sistemimizi, kadavra bağışıyla da inşallah taçlandıracağız. 2024-2028 strateji planımız bizim organ nakli ve kadavradan organ nakli konusunda çok büyük gelişim sağlamak.”

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, enstitü ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, “2011 yılında Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünyada ilk merkez olarak kuruldu. 16 yıldır ülkemizde ve Avrupa’da en fazla karaciğer nakli yapan merkez İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü oldu. 2018 yılında aynı anda 3 canlı vericili, 2019 yılında da 5 canlı karaciğer naklini dünyada ilk olarak yaptık” diye konuştu.

Dünyada ilk 3’lü çapraz karaciğer nakillerinin ilk Pakistan sonra Hindistan’da yapıldığını anlatan Yılmaz, “Şimdiye kadar 14 kez 3’lü çapraz karaciğer nakli gerçekleştirildi. Bu nakillerin 2’si Pakistan ve Hindistan, geriye kalan 12’si ise Malatya’da yapıldı. Olay 3’lü ile kalmadı, 6 kere 4’lü, 3 kere 5’li, 2 kere de 6’lı çapraz karaciğer nakli Malatya’da yapıldı. Dünyanın en saygın bilimsel dergilerinden Amerikan Journal of Transplantation 4’lü, 5’li ve 6’lı çapraz nakiller yayımlandı. 2 Temmuz’da da 7’li çapraz karaciğer naklini gerçekleştirdik” dedi.

Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin ise Almanya’da dört milyona yakın Türk kökenli insan bulunduğuna dikkat çekerek, “Alman ve Türk Mili Takımında bizim çocuklarımız oynuyor. Almanya’da yaşayan Türkler olarak Alman toplumunda bulunuyoruz ve Türkiye kadar olmasa da Almanya bizim için vatan karakteri elde etmiştir. Almanya ve Türkiye arasında ne kadar siyasi gerilim olsa bile bizler tarafından iki kardeş devlet halindedir” ifadelerine yer verdi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü-Giessen Karaciğer Nakli Sempozyumu’nun bir gelenek hale geldiğini kaydederek, iki üniversite ve iki ülke arasında bilimsel tartışma ve dostluk platformu oluşturulduğunu belirtti.

Rektör Kızılay, konuşmasının devamında şunları ifade etti:
“İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, çapraz karaciğer naklinde bir çığır açtı. Son olarak 7’li çapraz karaciğer nakliyle ekibimiz, dünya nakil tarihine bir kez daha altın harflerle yazıldı. Merkezimiz sadece nakillerle değil verdiği eğitim ve araştırmalarda da dünyada öncü rolünü üstlenmektedir.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Malatya’nın Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olduğunu söyledi. Milletvekili Ağbaba, “Karaciğer nakline niyet edildiği tarihten buyana yapılan çalışmalara şahidim. İlk yapılan karaciğer naklinde buradaydım. Canlıdan canlıya nakil yapıldığında da buradaydım. Tanıklık etmekten onur duyuyorum. Son yapılan 6’lı ve 7’li çapraz nakillerde de hem Malatya hem de bizim için önemli” diye konuştu.

Sempozyumda konuşmaların tamamlanmasının ardından ABD'nin Boston College'de görev yapan Türk bilim insanı Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver'e ‘Banu Bedestenci Sönmez Karaciğer Çapraz Nakil Sistemi’ni geliştirmelerinden dolayı İnönü Üniversitesi fahri doktora diploması verilerek, cübbe giydirildi.

Almanya Giessen Üniversitesinden Prof. Dr. Martin Kramer ile Almanya büyükelçiliği Savunma Ataşesi Frank Kammerer de sempozyuma katılım sağladı.

Programın sonunda 2 Temmuz’da İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde gerçekleştirilen ve dünyada ilk olarak 7’li çapraz karaciğer nakli ile ilgili bilgi verildi.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.