Malatya'da Skandal Güçlendirme Fotoğrafı

Malatya'da Skandal Güçlendirme Fotoğrafı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

6 Şubat depremlerinden sonra orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için başlatılan bazı projelere ilişkin ortaya çıkan fotoğraflar skandal olarak değerlendirilirken, depremlerden dolayı halen bazı müteahhit ve vatandaşların ders almadığı bir kez daha gün yüzüne çıktı. 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Esen Eren, sosyal medya hesabından bir sitedeki apartmanda güçlendirme projesinde taşıyıcı sistem olan bir kolunun etrafının tuğla örülerek güçlendirmeye çalışıldığını gösteren fotoğrafı paylaşarak, “Bu şekilde sözde güçlendirilen bir yapı meydana gelecek yeni bir depremde ne yazık ki yıkılmaya mahkumdur.” dedi.

-“Güçlendirme işi yapan firma taşıyıcı sistemin içine "tuğla" koymuş”

Çevresi tuğla örülerek güçlendirilen kolon fotoğrafını paylaşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.  İnşaat Mühendisi Mehmet Esen Eren, sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı, “Son günlerde Malatya ilimizde güçlendirme çalışmaları yapılan bir siteden örnek fotoğraf: Ne yazık ki güçlendirme işi yapan firma taşıyıcı sistemin içine "tuğla" koyarak, güçlendirmeyi geçtim normal yapım kurallarına aykırı ve yasak bir imalat yapmaktadır. Bu şekilde sözde güçlendirilen bir yapı meydana gelecek yeni bir depremde ne yazık ki yıkılmaya mahkumdur. Acı olan ise ne yapı denetim firmasının ne de firma çalışanlarının bu durumun yaratacağı büyük problemin farkında olmamaları ve engellememeleri, Daha da acı olan ise duyarlı kişilerin talebi üzerine verilen resmi raporda bu durumu gören Site yetkili kişisinin, ‘lütfen bize karışmayın biz gayet memnunuz’ deyip, raporu site sakinleri ile paylaşmaması, Daha, daha da acı olan ise durumu gören firma sahibinin önlem almak ve düzeltmek yerine, önce tehditlere, sonra baskılara başlaması.” İfadelerini kaydetti. 

Çevresi tuğla örülerek güçlendirilen  taşıyıcı sistem olan kolon…

-“Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir”

Babası Av. Yaşar Eren’e ait işhanı için 24 Ocak Elazığ depreminden sonra yıkım kararı aldırdığı da bilinen Öğretim Üyesi Dr.  İnşaat Mühendisi Mehmet Esen Eren, “Fotoğrafta yer alan ve resmi raporda bulunan diğer fotoğraflar ve bilgilerin, hukuksal açıdan kanıtlanması adına mahkeme keşfi yerinde müteahhit tarafından tüm engellemelere ve tehditlere rağmen yapılmış, durum resmi olarak kayıt altına alınmıştır. Hiç kimse unutmamalıdır ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sorumlular hakkında hukuksal işlemler ivedilikle başlatılacak, tüm ilgili kurumlar ile rapor paylaşılacak ve önlem almaları sağlanacak ve yargı önünde tüm yaptıklarının hesabı sorulacaktır. Şahsım olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağım.”  İfadelerini kaydetti.

-“İnsanın kanına çok tehlikeli bir virüs enjekte etmek gibidir”

Aynı sitedeki güçlendirme ile ilgili olarak paslı demirlerin kullanıldığını gösteren ikinci bir fotoğraf paylaşan  Dr.  İnşaat Mühendisi Mehmet Esen Eren, “Yerinde gerçekleştirilen bir güçlendirme imalatı sahasına ait paylaştığım bir fotoğrafta, donatıların ve taşıyıcı sistemin içerisine tuğla yerleştirilerek imalat yapıldığı görülmüştü. Aynı güçlendirme işi yapılan yapıya ait bu fotoğrafta ise, korozyona uğramış donatıların (yani kabaca paslanmış inşaat demirlerinin) güçlendirme çalışmaları sırasında kullanıldığını görülmektedir. Oysa yeni bir yapıda bile bu tip korozyona (paslanmaya) uğrayan donatıların (inşaat demirlerinin) öncelikle bu paslarından arındırılıp kullanılması gerekirken, güçlendirme gibi çok riskli ve özen isteyen bir operasyon sırasında bu şekilde imalat yapmak, insanın kanına çok tehlikeli bir virüs enjekte etmek gibidir.” İfadelerini kaydetti.

Paslı demirlerle yapılan güçlendirme çalışması…

Üçüncü fotoğraf olarak bodrum katta açılmış bir çukuru gösteren Dr.  İnşaat Mühendisi Mehmet Esen Eren, Asıl acı olan ise bütün ihtar ve uyarılarımıza rağmen yapının nem düzeyi en yüksek olan yeri, bodrum katı güçlendirme imalatları ise yapı denetim kontrolünde hızlıca yapılan beton döküm işlemi ile tehlikenin üstü kapatılmıştır. Bodrum katta oluşan korozyonu saptamak için keşif sırasında açılan bir muayene çukurundaki görüntü bahsettiğim bodrum kat nem ve korozyon riskini açıkça ortaya koymuştur. Peki tehlikenin üstü beton dökülerek kapatıldı, ya esas içindeki tehlike ne olacak? Üzülerek ifade ediyorum ki bu imalatlar için artık yapacak bir şey yok. Öncesinde bu donatılar, temiz paslanmamış donatılar ile değiştirilebilirdi, bu bile yapılmıyorsa bir zımpara ile bu donatılar paslarından arındırılmaya çalışılabilirdi. Ama insan hayatını hiçe sayan ve bir an önce bu güçlendirmeyi bitirip başka bir yapıya koşan zihniyet yüzünden bunlar yapılmadı ve imalatlar bu şekilde tamamlandı.” İddialarını dile getirdi.

Güçlendirilen binanın bodrum katındaki fotoğraf

Bu ara, skandal fotoğraflarla gündeme getirilen Bostanbaşı bölgesindeki sitedeki güçlendirme inşaat çalışmasının Yeşilyurt Belediyesi tarafından mühürlenerek durdurulduğu öğrenildi. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.