3 yıl önce “Çürük raporu” verilen bina ayakta, etrafındaki onlarca “sağlam bina” mezar oldu

A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

-3 yol önceki Elazığ Sivrice depreminden sonra boşaltılarak kapısına asılan “çürük bina” yazısı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bile halen binanın kapısında duruyor

-Ortaya çıkan durum şu; 3 yıl önce çürük diye yıkılması istenen bina ayakta, ama çevresindeki “Sağlam Raporu” verilen onlarca bina ise yerle bir olarak onlarca kişiye mezar oldu. Bunun hesabı sorulmayacak mı? 

BURHAN KARADUMAN -ÖZEL 

24 Ocak 2020 tarihli merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 şiddetinden sonra Malatya merkez Turgut temelli Caddesi üzerindeki 6 katlı Eren İş Merkezi için “Çürük raporu” verilerek bina boşaltıldı ve yıkılması için talimat yazıldı. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler de ise Eren İş Merkezi ayakta kaldı, ama etrafında 3 yıl önce sağlam raporu verilen onlarca bina yıkılarak onlarca cana mezar oldu.

 24 Ocak 2020 tarihinde merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından 3 yıl önce Malatya il merkezindeki iş merkezleri ve binalar kontrol edilerek hasar raporu verilmişti. Turgut Temelli Caddesi üzerinde 6 katlı olan Eren İş Merkezi çürük olduğu gerekçesiyle içerisindeki bürolar tahliye edildi ve kapısına mühür vuruldu.

-Battalgazi Belediyesi’nin mühürlediği kapıya astığı tebligat 

Battalgazi Belediyesi tarafından Eren İş Merkezi’nin kapısına asılan 22 Ekim 2021 tarihli tebligatta yıkım işleminin gerçekleştirilmediği belirtilerek, binanın boşaltılması gerektiği kaydediliyor.

Battalgazi Belediyesi tarafından binanın mühürlenerek kapısına asılan tebligat şu şekilde; “Malatya İli Battalgazi ilçesi İsmetiye  (Tapuda Dabakhane) Mahallesi Niyazi Mısri Caddesi Eren İş Merkezi adresinde, 142 ada 2 parsel üzerindeki binanın 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun" uyarınca 48970877-502.01-E.7030 sayılı Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ilgi yazısı gereği riskli yapı kapsamana alındığından tahliye ve yıkım işlemleri için gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir. Bahse konu yapının tahliye işlemleri için maliklere 6306 sayı Kanunun 8. Maddesi (a) bendi gereğince 90 (doksan) gün süre verilmiştir. Süre bitiminde yerinde yapılan tespitlerde mülk sahiplerinin yıkım işlemini gerçekleştirmediği anlaşılmış olup, 6306 sayılı Kanunun Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin (a) bendi gereğince 15.05.2020 tarihinden itibaren 28 (yirmi sekiz) gün ek süre verilmiştir. 15.06.2020 tarihinde bu süre dolmuş olup, mahallinde yapılan incelemeler neticesinde söz konusu binanın yıkım işleminin gerçekleşmediği tespit edilmiştir. Söz konusu yapıya ait elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin iptal işlemleri, Battalgazi Kaymakamlığı, MASKI, Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş ve AKSA Doğalgaz A.Ş iş birliği ile 19.10.2021 tarihinde tamamlanmış olup, 28.10.2021 tarihine kadar yapının tahliye edilmesi, belirtilen tarihte tahliye işlemlerinin tamamlanmamış olması halinde, kolluk kuvvetleri desteği ile tahliyenin gerçekleştirileceği hususu bilgilerinize sunulur. “

-O bina depremde ayakta kaldı, ama çevresindeki onlarca “sağlam raporlu” bina yıkıldı 

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve ardından 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Eren İş Merkezi ayakta kalırken, çevresindeki Elazığ depreminin ardından sağlam raporu verilen onlarca bina yıkıldı ve onlarca kişiye mezar oldu. 

Neredeyse sağlam binanın ayakta kalmadığı Turgut Temelli Caddesinde 6 katlı iş merkezinin çürük rapor verildiği halde depremlerde ayakta kalması, buna karşılık aynı bölgede sağlam raporu verilen binaların ilk depremde yerle bir olarak onlarca kişiye mezar olması, Malatya’da bu tür iş ve işlemlerin nasıl yürütüldüğüne dair skandalı ortaya koyuyor.

-Çürük Raporu halen kapıda duruyor…

Depremler sonucunda ayakta kalan Eren İş Merkezi’nin giriş kapısında Battalgazi Belediyesi tarafından gönderilerek asılan yıkılmasına dair tebligat halen kapıda asılı halde duruyor.  

Ortaya çıkan durum nedeniyle Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının, çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığının Malatya Valiliği’nin soruşturma başlatması ve sonucu kamuoyuna açıklaması bekleniyor. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

1 yorum yapılmış

  • Ahmet Narin (1 yıl önce)
    Bu binaya çürük raporu vereni bulup hesabını sormak lazım. Bu durum bile işlerin nasıl yapıldığını gösteriyor. O yıkılan otellere kim nasıl sağlam raporu verdi?
    0
    0
    Yanıtla