6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen, Malatya'da da büyük can kaybı ve yıkıma neden olan depremlerden sonra, afetzedelere destek için çeşitli kararlar alınıp düzenlemeler yaparken, bankaların alınan karar ve kamuoyuna duyurulan uygulamaları devreye sokmadıkları, sanayici, esnaf ve tüccarlara yeni kredi kullandırmadıkları bildirildi. Bu durum tepkiye yol açarken, yöre milletvekillerinin bu konuda girişimde bulunarak, bankaların anlaşılmaz uygulamalarına son verilmesi istendi.
Depremin meydana getirdiği hasarın etkisini azaltmak ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında alınan önlemlere ek olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından depremden etkilenen 11 ilde mücbir sebep ilan edilmiş ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başta olmak üzere iş dünyasının kayıplarının telefi edilmesi için bir dizi önlemler alındığı açıklanmıştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklama ile deprem felaketinden etkilenen kredi müşterileriyle ilgili olarak ödeme gücü bozulan müşterilere kullandırılan kredilerin depremlerin olduğu 6 Şubat 2023 gününden itibaren müşterilerin taleplerine bağlı olarak, anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süreyle ötelenmesi uygun görülmüştü. Daha sonra yapılan açıklama ile de “06.02.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6 ay süre ile” ifadesi “06.02.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 01.01.2024 tarihine kadar” şeklinde değiştirilmişti.
Hükümet tarafından depremden zarar gören şirketlerin zararlarının karşılanması ve faaliyetine devam etmesi için KOBİ'lere ve KOBİ dışı işletmelere yönelik kredi garanti fonu kapsamında kredi kullandırılma çalışmaları başlatılmasına rağmen, bankaların depremden zarar gören firmalara mevcut kredi limitleri içinde yeni kredi kullandırmadıkları belirtilirken, çek karşılığı kredilerde de bölge çeklerini teminat olarak kabul etmedikleri, kredi taksitlerinin ötelenmesi nedeniyle limit yetersizliği gerekçe gösterilerek teminat mektubu bile vermedikleri belirtilirken, sanayiciler buna tepki gösteriyor.
Konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı - Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Bankaların bu uygulaması depremden zarar gören tüm işletmeleri zor durumda bırakmıştır. İyi günde kredi vermek için sıraya giren bankaların deprem nedeniyle mağdur olan işletmelere destek olması gerekirken kredi limitlerini artırmaması, musluklarını kapatması anlaşılır ve izah edilir bir durum değildir. Özellikle kamu bankalarının basında yer alan haberlerin aksine uygulamada kredi kullandırılması yönünde kısıtlamaya gitmesi işletmelerin faaliyetini olumsuz etkilemektedir. Bölge dışından mal tedarik eden işletmelerin düzenledikleri çekler kabul edilmediği için satıcılar teminat mektubu karşılığında mal satışı yapmaktadır. Ayrıca yurt dışından ithal edilen malların alımında ödenmesi gereken Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) için Gümrük Müdürlüğüne KDV ve ÖTV iadeleri için vergi dairelerine verilmesi gereken teminat mektupları için işletmelerin talep etmiş oldukları teminat mektup ihtiyaçları banklarca limit yetersizliği ve yeni limit açılmadığı için karşılanmamaktadır. Bu durum tüm işletmeler için ciddi sorun teşkil etmekte ve zor durumda bırakmaktadır. Nakdi ve gayri nakdi kredi kullandırılmasına yönelik gerekli önlemler alınmazsa birçok işletme faaliyetini durdurmak zorunda kalacaktır. Bu soruna bir an önce müdahale edilmelidir.” dedi.
KAYNAK: malatyahaber.com