Bilirkişiden Malatya'daki 31 Kişinin Öldüğü 2 Apartman İçin Şok Rapor

Bilirkişiden Malatya'daki 31 Kişinin Öldüğü 2 Apartman İçin Şok Rapor
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucunda 31 kişinin ölümüne, 22 kişinin ise yaralanması naneden olan aynı site içindeki 2 apartmanla ilgili Bilirkişi Raporunda, “imalata yönelik kusurlar ve imalattan kaynaklı yıkılma sebepleri tespit edilebilmiştir” denildi.

Zaviye Mahallesi Tevfik Temelli Caddesi'nde bulunan Özelif Sitesi'nde 6 Şubat depremlerinde Pazarcık merkezli ilk depremde  Kilis Apartmanı'nda 27, Elbistan merkezli ikinci depremde Baydoğan Apartmanı'nda ise 4 kişi olmak üzere toplam 31 kişi hayatını kaybederken, 22 kişide yaralanmıştı.

Kooperatif sitesi olan Özelif Sitesindeki Kilis ve Baydoğan apartmanlarıyla ilgili olarak tutuksuz sanıklar  A.B.H, C.A, C.C, İ.V, M.C, S,Ç. ve Ş.P. hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla hazırlanan iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi.

-31 ölü, 22 yaralı 

Özelif Sitesinde 6 Şubat 2023 saat 04.17'de 7.7 büyüklüğündeki depremde ölenler şu kişilerdi: Alper Avcu (10), Asel Mina Oğraş (4), Ayşegül Gökçe (25), Betül Gökçe (11), Enes Rıfat Fırat (3), Esmanur Dulkadir (9), Eye Elsalih (12), Fehmi Gökçe (39), Fikriye Yalınkılıç (60), Hacer Polat (20), Hacı Topal (75), Halit Dulkadir (47), Halluf Elsalih (56), Hamide Elhammadi (47), İsmihan Özbay (34), Maide Coşkun (37), Melisa Güven (22), Meltem Avcu (38),Miraç Tağay (23), Muhammed Selman Selçuk (29), Nezaket Telli (61), Nuray Tağay (54), Onur Telli (33), Seda Gizem Fırat (32), Selçuk Doğan (30), Selma Usta (54), Semanur Doğan (27), Sibel Oğraş (34), Şahduman Fırat (59), Zeynep Fırat (30) ve Zeynep Gökçe (3).  Bu isimlerden Maide Coşkun, Muhammed Selman Selçuk, Hacı Topal ve Fikriye Yalınkılıç Baydoğan Apartmanı, diğerleri ise Kilis Apartmanı enkazında hayatlarını kaybetmişlerdi.

Çökme sonucu site sakinlerinden Mehmet Zeki Alahan, Hamdi Özdemir, Hakan Özbay, Semra Fırat, Alaattin Avcu, Halil Telli, Eslem Özdemir, Fırat Oğraş, Seren Korkmaz, Sadiye Lina Korkmaz, Sebiha Tatar, Salih Polat, Murat Yabaş, Gamze Emre, Yunus Emre, Burak Emre, Eymen Emre, Arif Korkmaz, Büşra Dulkadir, Hilanur Kevser Dulkadir, Reyhan Dulkadir ve Nuriye Özgüroğlu da enkazdan yaralı olarak çıkarılmışlardı.

İddianamede, Kilis Apartmanında hayatını kaybettiği sabit olan ve ölüm kaydı yapılan 11 yaşındaki Betül Gökçe'nin cenazesinin bulunmasına yönelik soruşturmaya devam edileceği kaydedildi. 

“Kilis Apartmanı'nda 1975'teki Türkiye Deprem Yönetmeliği'ne ve TS500 1984'e göre en düşük beton dayanımı 14 MPa olması gerekirken, binadan alınan karot numunelerinde bu değer 10,91 MPa olarak tespit edilmiştir. İmalattan bu yana 32 yıl geçmesine rağmen deney sonuçlarına göre betonarme projedeki beton dayanım sınıfının sağlanamadığı, kiriş ve kolon elemanlarda etriye sıklaştırılmasının yapılmadığı ayrıca kolonlarda çiroz kullanılmadığından kaynaklı binanın birden çok sebebe bağlı olarak yıkıldığı anlaşılmıştır. 

Baydoğan Apartmanı isimli binanın Kilis Apartmanı isimli bina ile birlikte Öz Elif Sitesi isimli site içerisinde yer aldığı, siteye ait tüm proje vs evrakın belediyeden temin edildiği, Kilis Apartmanına ait proje evrakının siteye ait evrak ve proje klasörü içerinde bulunmasına rağmen Baydoğan apartmanı isimli binanın proje evrakının bulunamadığı, gerekli tüm yazışmaların birden çok kez yapıldığı ancak Baydoğan Apartmanına ait proje evrakı bulunamamasından dolayı Baydoğan apartmanı hakkında sadece bilirkişi heyetince yerinde yapılan incelemeler sonucu müteahhit ve fenni mesul sorumluluğunda olan imalata yönelik kusurlar ve imalattan kaynaklı yıkılma sebepleri tespit edilebilmiştir.  Yukarıda anlatılanlar ışığında tüm dosya bir bütün halinde değerlendirildiğinde ; Kilis Apartmanı isimli binanın 06/02/2023 tarihinde meydana gelen birinci depremde, Baydoğan Apartmanının ikinci depremde yıkılmasından dolayı -yukarıda detayları yazılı- Kilis Apartmanı ve Baydoğan Apartmanı isimli binaların inşasında imalat aşamasındaki eksiklikler ve kusurlar nedeniyle fenni mesul ve müteahhit , Kilis Apartmanı isimli binanın statik projesinde bulunan eksiklik ve kusurlar sebebiyle statik proje müellifi görevinde bulunan kişilerin sorumlu ve kusurlu olduklarının anlaşıldığı, …”

malatyayenises.com

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.