Gri Pasaport Davasında Sona Yaklaşıldı

Gri Pasaport Davasında Sona Yaklaşıldı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

malatyagazete.com Yeşilyurt Belediyesi'nin, resmi kamu imkanlarının, bazı yönetici ve çalışanlarının da aracı edilip kullanılmasıyla sağlanan gri pasaportla (hizmet pasaportu), iki ayrı grup olarak yurt dışına gönderilen ve yurtdışına çıkarılma karşılığında organizatörlere para ödeyen 90 şahsın geri dönmemeleriyle ilgili ‘insan- göçmen kaçakçılığı’ skandalına yönelik yapılan yargılamada duruşma savcısının esas hakkında mütalaa vermesi aşamasına geçildi.

.

Yeşilyurt Belediyesi tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile kağıt üzerinde yapılan sözde çevre projesi kapsamında hiç birisi Malatya ve Yeşilyurt sınırları içinde yaşamayan, Bingöl ve Diyarbakırlı olan 90 kişinin "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenerek Almanya'ya gönderilerek Türkiye’ye dönmemesine ilişkin yürütülen "gri pasaport skandalı" ile ilgili skandalın yargılamasına Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesinde  devam edildi. 

17 Şubat 2020'de ve 17 Eylül 2020'de olmak üzere toplam 90 kişinin Yeşilyurt Belediyesi’nin sözde çevre projesi kapsamında  gri pasaport düzenletilerek Almanya’ya 'kaçırılması' ve bunların Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” kapsamında Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesine Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası talebi ile Eylül 2022’de dava açılmıştı.

Malatya 10.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada taraf avukatları katıldılar. Mahkemeye tanık olarak tebligat gönderilen ve aynı organizasyonla yurtdışına çıkan Ç.D. hakkındaki adres araştırmasında, ikametgahının Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesi olduğu, ancak yapılan araştırmalarda şahsın Fransa da ikamet ettiğinin belirlendiği bilgisi mahkemeye gönderildi.

Suç tarihlerinde gri pasaport ile ülkeden çıktıkları tespit edilen şahısların hangi plakalı otobüs ile sınır kapısından çıktıklarının tespit edilmesi için Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudutlar Kapısı Şube Müdürlüğünden istene bilginin de dosyaya girdiği aktarıldı. 

Mahkeme Hakimi, duruşmayı ileri bir tarihe erteleyerek, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için Cumhuriyet savcısına   duruşma gününe kadar süre verdi.

Bu arada, ‘insan kaçakçılığı’ skandalına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve belediyede görevli 3 kişi hakkında verilmiş olan “İdari Soruşturma İzni”ni, Danıştay 1. Dairesi, 3'e 2 oy çokluğu ile kaldırılmıştı. Danıştay kararında tüm sorumluluğun Valilikte olduğu ileri sürülmüştü. 'İçi boşaltılarak' sanık sayısı düşürülen olayın dava aşamasında, tüm iş ve işlemlerden haberi olan, bazı evrak ve yazışmalarda imzası bulunan Yeşilyurt'un eski belediye başkanı Mehmet Çınar 'tanık' konumuna geçmiş, ancak duruşmalara gitmeyince hakkında 'zorla getirme' kararı çıkarılmıştı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.