Kazı Başkanı, Malatya'da Tarihe Yolculuk Yaptı

Kazı Başkanı, Malatya'da Tarihe Yolculuk Yaptı
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Sanat Sokağı, Dünya Turizm Günü’nde önemli bir konuk ağırladı. Arslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ve kazı heyeti, Malatya’nın kültürel mirasını daha iyi anlamak amacıyla sokakta yer alan müze ve atölyeleri gezdi. Sanat Sokağı'ndaki Fotoğraf Makinesi Müzesi, Kültür Evi, Ahşap Atölyesi, Damascus Şam Çeliği Atölyesi ve Radyo ve Gramofon Müzesi’ni gezen heyet, kentteki kültürel zenginlikler karşısında hayranlıklarını dile getirdi.

 "Bu müzede adeta tarihe yolculuk yapıyorsunuz"

Gezinin ilk durağı olan Fotoğraf Makinesi Müzesi’nde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, Malatya’daki bu müzeyi ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, “Arslantepe Höyüğü kazı ekibiyle birlikte Fotoğraf Makinesi Müzesi’ne geldik. Ben bu kadar güzel ve büyük bir müze düşünmemiştim. Uzun yıllardır Malatya’dayım, fakat müze 2017 yılında açılmasına rağmen şimdiye kadar ziyaret edemedim. Gerçekten çok beğendim. Çok sayıda eski fotoğraf makinesi var, anlatamam. Eski fotoğrafları da çok beğendim. Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Çünkü çok güzel bir müze yapmışlar ve müzede eğitim verilmesi çok enteresan bir şey. Gençlere bu makineleri anlatmaları ve nasıl kullanılacağını öğretmeleri çok önemli. Şimdi gençler sadece cep telefonlarını biliyorlar, ama bu müzede adeta tarihe yolculuk yapıyorsunuz” dedi.

Kültürel Zenginlikler Sanat Sokağı’nda

Fotoğraf Makinesi Müzesi’nin ardından kazı ekibi, Sanat Sokağı’nda yer alan Malatya Kültür Evi, Ahşap Atölyesi ve Damascus Şam Çeliği Atölyesi’ni ziyaret etti. Restelli ve ekibi, burada Malatya’nın kültürel zenginliklerini daha yakından tanıma fırsatı buldu.

Radyo ve Gramofon Müzesi’nde Tarihe Yolculuk

Gezi boyunca büyük ilgi gören bir diğer durak ise Radyo ve Gramofon Müzesi oldu. Türkiye’nin en büyük Radyo ve Gramofon Müzesi olduğunu öğrenen Prof. Dr. Restelli, buradaki eserleri dikkatle inceledi ve düşüncelerini şu şekilde paylaştı: “Fotoğraf Makinesi Müzesi gibi tarihi yansıtan Radyo ve Gramofon Müzesi’ne de gerçekten hayran kaldım. Müzedeki eserler çok önemli ve değerli. Çok eski yıllara ait, savaş dönemlerinde kullanılan eserler, ilk radyolar ve gramofonlar gerçekten görmeye değer. Biz de Arslantepe’de geçmişi bugüne taşımak için çalışıyoruz. Bu müzelerdeki nadir ve güzel eserleri görmek beni ve ekibimi çok heyecanlandırdı. Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Gezi sırasında Prof. Dr. Restelli ve kazı ekibi, Radyo ve Gramofon Müzesi’nde bol bol hatıra fotoğrafı çekerek ziyaretlerini ölümsüzleştirdi.

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.