"Teşviklerin Bitmesi Malatya Sanayisini Geriye Götürür"

A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

ASKON Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak, 6. Bölge teşviklerinin 2024 sonrasında da devam etmesi gerektiğini vurguladı. Şarlak, deprem sonrası toparlanma sürecinde Malatya sanayisinin ve ticaretinin canlanmasının bu teşviklere bağlı olduğunu belirtti.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Malatya Şube Başkanı Mustafa Şarlak, 6. Bölge teşvik desteklerinin 31 Aralık 2024 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak bu sürenin uzatılması çağrısında bulundu. Şarlak, 6 Şubat depremleri sonrasında Malatya'nın büyük hasar aldığını ve bu nedenle sanayi ve ticaretin canlanması için teşviklerin hayati önem taşıdığını ifade etti.

"Teşvikler Mutlak Suretle Uzatılmalı"

Malatya’nın teşvik sürecinden sağladığı faydaları değerlendiren Şarlak, teşviklerin devamının şart olduğunu belirtti: “6 Şubat depremleri sonrası en fazla hasarı alan Malatya’nın ayağa kalkması için sanayimizin ve ticaretimizin mutlaka canlanması gerekmektedir. Bunun için 6. Bölge Teşvik Destekleri süresi mutlak suretle uzatılmalıdır.”

"Cazibe Merkezi Programı Malatya İçin Hayati"

25 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren Cazibe Merkezi Programı hakkında bilgi veren Şarlak, şu açıklamayı yaptı: “11201 sayılı karar ile Malatya’nın da içinde bulunduğu 25 ilde uygulanmaya başlanan Cazibe Merkezi Programı kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yapılan yatırımlar 6. Bölge teşvik unsurlarından faydalanmaktadır. Bu programın amacı, az gelişmiş bölgelerde yatırım ortamını canlandırmak, üretim, istihdam ve ihracatı artırmak ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaktır. Bu nedenle 6 Şubat depremlerinin ağır yıkıma neden olduğu başta Malatyamız olmak üzere, depremden etkilenen 16 ilde teşviklerin devam etmesi gerekmektedir.”

"Teşviklerin Bitmesi Malatya Sanayisini Geriye Götürür"

Depremin etkilerinin tamamen ortadan kaldırılmasının zaman alacağını ifade eden Şarlak, teşviklerin sona ermesinin ciddi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti: “Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu büyük depremlerin etkilerinin tamamen ortadan kaldırılması ve hayatın normal akışına dönmesi zaman alacak. İhracatta büyümenin sağlanması için deprem bölgelerindeki teşviklerin güncel şartlarla desteklenmesi gerekmektedir. Gerek kalifiye eleman gerekse iş gücü eksikliği iş insanlarının en büyük rakibidir. Deprem sürecinde yatırımların gelmesi mümkün değildi. Elimizdeki süre boşa gitti. Cazibe programının sona ermesiyle birlikte Malatya sanayisi ve ticaretinde geri dönülmesi zor bir süreç başlayacaktır.”

"Teşviklerin Yeterince Tanıtılamadığını Fark Ettik"

Teşvik sürecinin iyi tanıtılmadığını belirten Şarlak, üyelerin teşvikler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını söyledi: “Teşvik süresinin yeterince tanıtılamadığı kanaatindeyim. Zira genel merkez düzeyinde yatırım faaliyetlerimizde üyelerimizin yeterince bilgisi olmadığını fark ettik. Bu bizim eksikliğimizdir. ASKON Malatya olarak, genel merkez üyelerimize yatırım yapmaları için düzenli olarak brifingler veriyoruz. Şu an en büyük eksikliğimiz nitelikli personel. Eğer doğrudan yatırımları Malatyamıza çekmeyi başarabilirsek hem büyükşehir hizmetlerine katkımız olacak hem de personeller için cazibesi olan bir şehir yaratmış olacağız. Bu teşvik sürecini firmalar için değil, Malatya için bir eşik haline getirmeliyiz.”

"STK'lar ve Vekillerimiz Daha Duyarlı Olmalı"

Son olarak Malatya’nın geleceği için bu konuda tüm yetkililere çağrıda bulunan Şarlak, şunları söyledi: “Malatya’nın geleceği için bu önemli konuda başta tüm vekillerimiz olmak üzere STK'ların da gerekli duyarlılık ve hassasiyetle hareket etmeleri çok önemli olacaktır.”

malatyagazete.com

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.